Lang ondergewaardeerd, de rol van verlichting in het interieur. Licht is niet alleen functioneel, denk aan het leeshoekje, maar is tevens belangrijk bij het creëren van sfeer. En er is meer, zoals het positieve effect dat goede verlichting heeft op de  aanwezige kunst. Stelt u zich eens voor: een modern interieur met witte muren, een lichtgrijze vloer, een glazen salontafel, een grijze bank en boven die bank…een schilderij van een fel gekleurde cobra dat door twee spots wordt belicht. 

Het schilderij op zich is al een opvallend element in dit interieur, maar dankzij de twee spots vraagt het al uw aandacht. Zo maar een voorbeeld van wat verlichting voor een kunstwerk kan betekenen. Op uiteenlopende manieren. Zo straalt een schilderij dat van boven af wordt verlicht rust en eenvoud uit. Het voelt voor de kijker natuurlijk aan. Plaatst u de verlichting onder het kunstwerk, dan ontstaat er een meer dramatisch en passievol effect. En wilt u echt met behulp van verlichting spelen met sfeer en het kunstwerk? Maak dan gebruik van gekleurde lampen.

Kies dan voor een kleur die goed inspeelt op het kunstwerk. Bijvoorbeeld een paarse spot gericht op een schilderij met veel zwart en donkere tinten. Wat voor schilderijen geldt, geldt eveneens voor andere kunstwerken zoals sculpturen. Hoe kun je het beste een sculptuur uitlichten? Is één enkele spot voldoende om moet de verlichting uit meerdere hoeken komen? Het ruimtelijke facet is hierbij een extra uitdaging.

Een van mijn favoriete manieren van het uitlichten van beelden is de klassieke ‘three-point-lighting’. Denk aan de klassieke Hollywood-films uit de jaren veertig, hoe prachtig de personages daarin uitgelicht zijn. Dit effect kunt u ook creëren in uw interieur. Maak gebruik van twee spots voor het beeld, links en rechts. 

Plaats een derde spot die het kunstwerk vanachter belicht. En voilà, uw beeld is even mooi uitgelicht als Grace Kelly. Zoals elk element in het interieur met zorg gekozen en geplaatst is, zo geldt dat ook voor de keuze van de lampen. De kast, de tafel, zitmeubelen, kunstwerken.

 

 

 

 

Ze dragen allemaal bij aan de sfeer in uw interieur. En die is pas helemaal af met…de verlichting.