Kleuren uit de wereld van kunst en cultuur


De kleur namen van Decoration

De tijd verandert voortdurend dingen om ons heen en wij gaan graag met de trends mee. Zo  veranderen wij niet onze kleuren, maar wel hun namen, waarmee we nog meer de nadruk leggen op hun verhaal. Deze kleuren komen namelijk uit de wereld van kunst en cultuur.

 Lees over de kleurrijke achtergrond van ons palet. U duikt in de wereld van wonderschone plekken aan de andere kant van de aarde, grote kunstenaars en wonderlijke verhalen.Tussen haakjes vindt u de oude naam van de kleur. Zo vind u uw kleur gemakkelijk terug.


Verdure Blue (Aubusson Blue)

Verdure blue is geïnspireerd op de prachtige blauwe kleur, die men terugvindt in de bekende verdure wandtapijten. Een klassieke verdure staat bekend om het spel tussen zon en schaduw, is gevuld met decoratief loofwerk, diepte creërend in het werk, en kleine figuurtjes die uitgewerkt zijn, zoals een waterput, een eenhoorn of de skyline van een grote Middeleeuwse stad. Verdure tapijten hebben gezorgd voor een enorme groei in de Vlaamse tapijtweefkunst, met name in Oudenaarde, Geraardsbergen en Edingen.

Van de vijftiende tot achttiende eeuw waren wandtapijten de voornaamste luxeproducten uit Oudenaarde, een van de bekendste producties is De Werken van Hercules.

 Namibian Sand  (Barcelona Orange)

 Deze kleur brengt ons heel ver weg, naar een prachtig land in Afrika: Namibië. Hier bevindt zich de Namib(woestijn), de oudste woestijn ter wereld, met verschillende bekende toeristische trekpleisters, zoals de Sossusvlie, de Dodenvallei en de zandzee, die sinds 2013 als werelderfgoed wordt beschouwd. De temperatuur kan oplopen tot 45º C en er valt gemiddeld slechts 106 ml neerslag per jaar. De woestijn staat bekend voor zijn grote oranje zandduinen. Deze zijn gecreëerd door de wind. De oranje kleur is afkomstig van het ijzergehalte in het zand, dat door de jaren heen geoxideerd is als roestig metaal. Hoe ouder de duin, hoe helderder het oranje.  Dit heldere oranje is de kleur van ons krijtverf Namibian Sand.

 Cornwall Black (Graphite)

Cornwall (Kernow) is de naam van zowel de graafschap als een hertogdom in het uiterste zuidwesten van Engeland, dat langs de hele grens omringd is door water. Een kasteelruïne gelegen in deze graafschap wordt door de inwoners gezien als de plek waar Koning Arthur is geboren. Cornwall staat al eeuwen bekend om zijn tin- en kopermijnen en de ontginning van verschillende steensoorten, waaronder leisteen, een gesteente bekend om zijn zwarte kleur dat toegepast wordt als onder andere dakbedekking. Deze leikleur is de kleur van ons Cornwall Black.

Santorini Blue (Greek Blue)

Santorini is een Grieks eiland. Er bestaan verschillende mythologische en religieuze verhalen rond dit eiland. De Griekse schrijver en filosoof Plato zou geïnspireerd zijn door dit eiland om zijn verhaal over Atlantis te schrijven. De wolk en vuurkolom die Mozes tijdens zijn tocht door de woestijn waarnam zou zijn ontstaan door de vulkaanuitbarsting die Santorini gevormd heeft. De plagen, die Egypte troffen volgens het verhaal van Mozes, zouden bovendien allemaal gelinkt zijn aan deze uitbarsting. Vandaag de dag is Santorini vooral bekend door zijn wereldberoemde zonsondergang en zijn pitoreske, witte huisjes met helderblauwe daken. Deze helderblauwe kleur vindt u terug in Santorini Blue.

Goethe Yellow (Sienna Yellow)

De naam Goethe is niet meer weg te denken uit de literatuur door boeken als Faust, Het lijden van de jonge Werther en zijn Italiaanse reis. Maar wat weinig mensen weten is dat Johann Wolfgang von Goethe een boek heeft geschreven rond kleuren: Zur Farbenlehre (vertaling: Theorie van Kleuren). Dit werk heeft onder andere gezorgd voor de kleurencirkel en onze kleurenpsychologie. Daarnaast heeft het boek meerdere kunstenaars, zoals Kandinsky, Turner en de Prerafaëlieten geïnspireerd. Volgens de kleurentheorie van Goethe staat geel voor ‘goed’ en ‘verstand/wijsheid.’ In deze kleur heeft hij ook de muren van zijn werkkamer geverfd. De kleur vormt de oorsprong van onze krijtverf Goethe Yellow.

St. Helena Blue (Napoleonic Blue)

 St. Helena Blue verwijst naar het bekende eiland waar Napoleon Bonaparte overleden is op 5 mei 1821 op 51-jarige leeftijd. Dit is ook het enige wat men met zekerheid kan zeggen. Er zijn verschillende theorieën over hoe hij die dag gestorven is. Eén ervan verwijst naar het behang in de kamers van zijn huis in Sint-Helena als de ware toedracht van zijn dood. Dit blauwe behangpapier met onder andere tekeningen van vogels, bloemen en vlinders bevatte een stof genaamd arseen. Het is mogelijk dat hij de giftige stof die dit behangpapier verspreidde, ingeademd heeft. Na de ontdekking van de toxische werking van arseen werd de productie met deze stof stilgelegd. De blauwe kleur van het behangpapier en de locatie van de woning is de inspiratie achter de kleur    St. Helena Blue. 

Cinque Terre (Countrey Grey)

 Cinque Terre is de naam van een verzameling dorpjes aan de Italiaanse kust. Deze dorpjes zijn gebouwd tegen de steile rotsen. In 1997 werden de dorpen opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied is enkel te bereiken via een wandelpad. Het oudste dorp is gebouwd in de twaalfde eeuw en heeft naast de haven een historisch aangrenzend park. Het gebied is vooral bekend door de opvallende kleuren van de huisjes: roze, geel, rood, groen,… De kleuren sluiten prachtig aan bij de grijze tint van de rotsen. Dit grijs is de inspiratie voor de kleur Cinque Terre, een prachtige kleur, die prima aansluit bij alle andere kleuren.

Olive Green  (Olive)

 De naam Olive is de Engelse vertaling van olijf, de vrucht van de olijfboom. De Olijfboom is vanuit Armenië naar Palestina gereisd en vandaar verspreid naar de gebieden rond de Middellandse Zee, waar de olijf vandaag de dag nog steeds een traditioneel en belangrijk landbouwproduct is. Al duizenden jaren wordt de boom in de literatuur vernoemd, zoals in de Griekse mythologie: volgens de legende schonk Pallas een olijfboom aan de stad Athene, die tot op de vandaag de dag op de Akropolis zou staan. Volgens de Joodse cultuur staat de olijfboom voor vrede en geluk. Achter onze Olive Green zit dus een rijke geschiedenis van mythologie en volksverhalen verscholen.

Terra Cotta Pink ( Scandenevian Pink)

Terra Cotta Pink verwijst naar de kleur van het ongeglazuurde aardewerk van roodgebakken klei. Terra Cotta betekent letterlijk ‘gebakken aarde’. Naast beelden worden er ook bloempotten en goedkoop servies van gemaakt. Ongetwijfeld het bekendste terracottawerk is het Terracottaleger in China, waar 9099 beelden van de krijgers van Qin Shi Huangdi samen met hem begraven lagen. Elk beeld is uniek en op ware grootte gebouwd: ze variëren in lengte, uniform, haarstijl en expressie.

Cyprus White (Old Ochre)

Cyprus White verwijst naar de prachtige witte stranden van dit Aziatische - Europese eiland, één van de grootste toeristische trekpleisters. Dit prachtige land is volgens de Griekse mythologie de geboorteplaats van de godin Aphrodite, de godin van de liefde en vruchtbaarheid. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de rots van Aphrodite, gelegen aan de kust, zo’n 25 km van Paphos verwijderd. Hier zou Aphrodite uit de golven van de zee geboren zijn. Hierdoor wordt Cyprus vaak ook ‘het eiland van Aphrodite’ genoemd.

Casper Blue (Louis Blue)

Casper Blue verwijst naar een bekend schilderij van de schilder Casper David Friedrich, Wanderer Above the Sea of Fog. Friedrich roept altijd mooie en vooral dromerige beelden op, maar dit werk wordt door iedereen gezien als zijn meesterwerk. Je ziet op de voorgrond een man met een wandelstok boven op een berg. Zijn rug is naar de toeschouwer gekeerd, het dromerige, blauwe landschap aanschouwend, dat oneindig ver lijkt door te lopen. De blauwe gloed roept haast een magische, hemelse sfeer op.

Medici Red (Emperor’s silk)

 Medici is de naam van een machtige en invloedrijke Florentijnse familie: zij worden gezien als de grondleggers van het internationale bankwezen en speelden ook een grote rol in de bloei van de kunst en architectuur in de vijftiende eeuw. Zo financierden ze onder andere de kunstschilder Botticelli, de beeldhouwer Donatello en de dichter Boccaccio. Deze machtige familie wordt meestal afgebeeld met een volle, rode kleur. Deze kleur vindt u terug in al hun portretten en het wapenschild. En in onze collectie krijtverf.

Carmine Red (Burgundian Red)

Carmine of karmijn verwijst naar een pigment, dat wordt gewonnen uit de schildluis. Uit verschillende historische bronnen blijkt, dat men zich al bewust was van deze stof in de tijd van de Inca’s en de Azteken. De Spaanse Conquistador Cortés nam de stof waarschijnlijk mee naar Europa rond 1520. Deze stof met zijn diepe rode kleur wordt onder andere gebruikt in cosmetica, zoals lippenstift, aquarelverf en olieverf. En… in ons kleurenpalet onder de naam Carmine Red.

Venetian Green (Celadon Green)

 Venetian Green verwijst naar de prachtige groenblauwe kleur van het water dat door de stad stroomt en waar jaarlijks miljoenen inwoners en toeristen over varen. De stad heet niet voor niets de ‘stad van het water.’ Venetië is al eeuwen een grote culturele stad, wordt beschreven in de werken van Shakespeare en vernoemd in werken van onder andere Marcel Proust, Daphne du Maurier en de hedendaagse schrijver Ian McEwan. Daarnaast werd de stad vaak als decor gebruikt voor grote films zoals The Tourist, The Italian Job en Casanova.

Montmartre Grey (Paris Grey)

Montmartre Grey is afgeleid van de bekende kunstenaarsbuurt in Parijs, gelegen naast de Sacre-Coeur. Een buurt die vele bekende kunstenaars en schrijvers inspireerde, waaronder James Joyce, Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Vincent van Gogh en Toulouse-Lautrec. Met Montmartre Grey verkrijgt u de kunstsfeer zoals men die terugvindt in ‘de lichtstad van Europa.’

Black Lily (Old Violet)

 Black Lily verwijst naar een unieke soort van deze alom bekende bloem. Deze specifieke lelie heeft een donkere paarszwarte kleur, die u ook in de krijtverf terug ziet.

Peyote Green (Duck Egg Blue)

 Peyote is een kleine bolvormige cactus, terug te vinden in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico. De plant is grijsgroen van kleur en vooral bekend door zijn psychoactieve delen, die zorgen voor mescaline-achtige effecten. In Mexico is de peyote legaal voor de Huichol, een Indiaans volk. Zij gebruiken deze cactus tijdens hun religieuze rituelen.

Absint Green ( Antibes Green)

 De naam Absint Green kent zijn oorsprong in een bekende sterke drank, die vooral gedronken werd begin vorige eeuw door kunstenaars en schrijvers. Deze drank is bekend om zijn groene of geelgroene tint. Vele schilders creëerden schilderijen, waarin absint in de achtergrond of juist op de voorgrond staat geplaatst, zoals het bekende werk van Edgar Degas, De Absintdrinkster. De drank werd echter verboden in diverse Europese landen door zijn hallucinogene werking, veroorzaakt door het bestanddeel thujon. Vandaag de dag is absint in veel Europese landen echter weer legaal.

Georgian Green ( Chateau Grey)

Georgian Green verwijst naar de grijsgroene kleur, die men terugvindt in de interieurs uit de Georgian periode, een tijdperk in de Britse geschiedenis waar alle koningen de naam George droegen. Deze periode duurde van 1714 tot 1830. Bekende Britse kunst uit deze periode zijn de werken van Mary Shelly, Jane Austen, James Wyatt, William Blake, Lord Byron, William Wordsworth, Turner en Constable. In de kunst spreekt men over ‘de Romantische Periode.’ Wanneer men naar de interieurs van de rijkere inwoners van toen gaat kijken, ziet men vooral groen, grijs en blauw terug. Deze kleuren vormen de inspiratie voor Georgian Green. 

 Pompeï Vulcano

Pompeï is een oude Romeinse stad in de Italiaanse provincie Napels, dat de Romeinen beschouwden als vakantieoord. Zowel de Romeinen als de Grieken, Etrusken, Osken en Samnieten lieten er hun sporen achter. Na een grote uitbarsting van de vulkaan Vesuvius werd de stad bedolven door as en gesteente, waardoor het een van de best bewaarde Romeinse steden ooit is, vanaf zijn ontdekking in de 18de. Vele dingen, zoals muurschilderingen, potten, schalen, gehele badhuizen en andere gebouwen zijn in tact gebleven. De kleur van Pompeji Vulcano is volledig geïnspireerd op deze haast mythische stad.

Shabby Pink

Shabby Pink is een kleur die we samen met Duck Egg Bleu terugvinden in de latere Rococo stijl. Tijdens de Rococo periode hadden geleikasten, lampen, gordijnen, kussens en nog veel meer deze kleur. De kleur trekt veelal naar buiten, waardoor de Shabby Pink interieurs gemixt worden met droomachtige rozentuinen. Shabby Pink is  een ontspannen, vrouwelijk, pastelachtige en romantische kleur, die mensen uitnodigt om binnen te komen. De kleur heeft zich vanuit Frankrijk verspreid over de hele wereld en diende als inspiratie voor de Shabby stijl, een hedendaagse stijlbeweging die veel met pastelkleuren en oude sferen werkt. 

Mystery Grey

Mystery Grey verwijst naar het mysterie dat zich vormt rond de veelzijdigheid van deze kleur. Wanneer men Mystery Grey naast een warme kleur plaatst, voelt de grijze kleur onmiddellijk warmer aan. Je krijgt het omgekeerde effect wanneer men de kleur naast een koude kleur plaatst: de kleur voelt onmiddellijk kouder aan. De veelzijdigheid van deze kleur zorgt ervoor dat hij niet wegvalt wanneer hij gecombineerd wordt met andere kleuren, maar juist meegaat in het geheel. 

Snow White

Iedereen kent wel het bekende kinderverhaal sneeuwwitje, met haar huid zo wit als sneeuw. Snow White is de lichtste kleur wit in ons assortiment. De helderheid van de kleur doet direct denken aan een prachtig onaangetast winter landschap. Zoals de sneeuw de rest van zijn omgeving verlicht, zo zorgt Snow White voor een grote verlichting in uw interieur. De kleur zorgt voor een ideaal balans tussen donker en licht.

Old White

 Old White vind zijn naam terug bij het oude effect dat de verf nabootst. Kunstenaars gebruiken soms witte olieverf in hun werken, na een bepaalde tijd begint deze verf te verkleuren. Het wit is niet meer helder, maar krijgt een mooie oude look door de gele waas die erover komt. Old White zorgt voor een zachte sfeer in uw interieur, en kan gecombineerd worden met alle kleuren.

 


     
 Stuur ons een email

 Tel: 00.31.(0)6.55.69.55.23